Verwarmen met airco

Een airco is een efficiënt verwarmingstoestel. In het voor- en na seizoen zit er voldoende energie in de buitenlucht om een woning op temperatuur te houden. Door de cv-ketel of stadsverwarming niet of nauwelijks te gebruiken kan er veel gas of energie bespaard worden. En in de zomer, wanneer zonnepanelen veel opbrengen, kan de ruim beschikbare zonne-energie gebruikt worden om uw huis koel te houden. De airco draait dan eigenlijk voor niets.

Nauwkeurige dimensionering en juiste keuze binnen unit

Om teleurstellingen te voorkomen moet de airco goed gedimensioneerd zijn. Een krap bemeten airco die zomers de ruimte net koel kan houden heeft in de winter veel te weinig vermogen om de ruimte op temperatuur te krijgen en houden. Binnen units hangen normaal bijna tegen het plafond, ideaal om te koelen. Bij het verwarmen wordt de warmte hoog in gebracht, waar deze blijft hangen. De lucht wordt niet goed gemengd met de koudere onderlaag. Koudeval door ramen of ventilatieroosters kunnen dit verergeren.
Door de juiste keuze van de binnen unit, een vloer unit i.p.v. een wand unit wordt het probleem met de koude onderlaag opgelost.

Voordelen verwarmen met een airco

Het verwarmen met een airco heeft de volgende voordelen:

  1. Radiatoren en leidingen zijn niet meer nodig en kunnen eventueel verwijderd worden.
  2. Relatief goedkoop in aanschaf en gebruik.
  3. Relatief snel een ruimte op de gewenste temperatuur brengen.
  4. Ruimtes kunnen individueel verwarmd worden als deze zijn voorzien van individuele binnen units.
  5. In warme tijden kunnen ruimtes koel gehouden worden.

Aandachtspunten en nadelen bij verwarmen met een airco

Bij het verwarmen met een airco zijn er ook aandachtspunten en nadelen:

  1. De ventilator van de binnen unit is hoorbaar. Over het algemeen geldt dat de duurdere units behoorlijk stil zijn.
  2. Bij een airco ontbreekt de als behaaglijk ervaren stralingswarmte.
  3. Er kan tocht ervaren worden door ventilatieroosters omdat er geen radiator is die de koude luchtstroom opvangt. De binnen unit zelf kan daarbij ook voor tocht zorgen, ondanks de warme luchtstroom. Door de juiste binnen unit op de juiste locatie te plaatsen wordt dit zoveel mogelijk voorkomen.
  4. Een airco bestaat uit één of meerdere binnen units, en één of meerdere buiten units. De buiten unit kan niet altijd fraai “weggewerkt” of uit het zicht geplaatst worden. De koelleidingen tussen de buiten en binnen unit wordt in goten weggewerkt  die tegen de buitenmuren worden bevestigd. Esthetisch verdient dit niet altijd de schoonheidsprijs.
  5. Een buiten unit produceert geluid, hierbij moet bij het plaatsen rekening gehouden worden. Er moet voldoen worden aan de geluidsregels.
  6. Bij temperaturen onder de circa 7 graden kan de buiten unit bevriezen en zal deze een ontdooi cyclus doorlopen. Gedurende de ontdooi cyclus zal de airco dan tijdelijk niet verwarmen, of warmte onttrekken aan de ruimte. Deze ontdooi cyclus lijdt tot comfort verlies.

De beste installatie voor u

Het is belangrijk dat de installatie goed is afgestemd op de ruimte zodat deze aan de verwachtingen voldoet. Daarom komen wij graag geheel vrijblijvend langs, om u te voorzien van een advies en aanbieding die het beste past in uw situatie.